Beta HCG Hormonu
Beta HCG Nedir
Kan değerleri ölçümü sırasında gebelik yaşayan kadınlarda tespit edilen Beta HCG plasenta tarafından üretilen bir hormon olarak bilinmektedir. Bu hormon, gebe kadınlarda kan ölçümleri sırasında tespit edilmektedir. Özellikle bu hormon hamilelik durumunu belirlemek için kullanılan bir kan testinin yapılmasıyla ortaya çıkmaktadır. Bu kapsamda hormonun hangi değerlerde olduğu bu değerlerin zaman içerisinde nasıl değişiklik gösterdiği gebeliğin sağlıklı olup olmadığı konusunda önemli bir belirteçtir.
Temel olarak bu hormonun var olup olmaması, gebelik durumunun var olup olmaması ile ilişkilidir. Bu nedenle gebelik teşhisini gerçekleştirmek için Beta HCG için bir hormon testi gerçekleştirilir. HCG testi olarak adlandırılan bu test, plasenta yapısı içerisindeki trofoblastik hücrelerden salgılanır. Özellikle bu hormon değerlerinin yüksek ve düşük olması durumunda karşılaşılacak sonuçlar ile ilgili bilgilere dikkat edilmesi gereklidir.
Beta HCG Hamilelik Kan Testi
Kadınlarda gebelik durumunun bulunup bulunmadığını tespit edebilmek için kullanılan Beta HCG bir hormon olarak algılanmaktadır. Kadınlarda kan testi gerçekleştirilmesi ile birlikte hamilelik durumunun olup olmadığı Beta HCG sayesinde tespit edilir.
Gebelik testi gerçekleştirilirken temel olarak bu hormon değerinin hamile olmayan bir kadında 0 ile 10 mlU / ml değerleri içerisinde olması gerekir. Hamileliğin gelişmesi ile birlikte kadın plasentası içerisindeki hücreler HCG üretmeye başlar. Bu noktada bahsedilen plasenta yapısı ise anne karnı içerisinde yumurta döllendikten sonra rahim duvarına yapışması ile birlikte yumurtayı beslemek için oluşan kesecektir. Anne karnında döllenen yumurta ile birlikte 11 gün sonrasında kan numunesi test edildiğinde bu hormon tespit edilebilir. Hamilelik durumunda hormon seviyeleri minimum 48 saat içerisinde %66,6 (CI) oranında artacaktır. Aslında bu hormon progesteron hormonu’nun sürekli bir şekilde salgılanmasını sağlar. Progesteron hormonu sayesinde annenin gebelik boyunca düşük yapması engellenir.
Beta HCG Değerleri
Gebelik ile ilgili hormon değerlerinin hesaplanmasında hamilelik dönemi kapsamında anne adayının son adet tarihi göz önüne alınır. Daha sonrasında her gebelik haftasına göre hormon değerleri belirli bir rakam ile tespit edilir. Bu kapsamda (tekiz sağlıklı gebeliklerde) gebelik haftaları süresince olması gereken hormon değerleri şu şekildedir;
- 3. hafta içerisinde 10 ile 50 arasında olur.
- 4. hafta içerisinde 5 ile 425 arasında olur.
- 5. hafta 20-7300 aralığında
- 6. hafta 1,0-56.000 aralığında
- 7-12 hafta aralığında 7650-290.000 arasında olur.
- 13-16 hafta aralarında 13.300-250.000 değerleri arasında görülür.
- 17- 24 hafta sürecinde 4.000-165.000 değerlerinde görülür.
- 25 ile 40 hafta arasındaki süreçte ise 3640 ve 117.000 değerleri arasında olması gerekir.
Beta HCG Yüksekliği Nedir?
Aslında bu hormon sadece sağlıklı gebelik yaşandığı dönemlerde yükselen bir hormon değildir. Çünkü farklı sebepler sonrasında hormon yükselişi görülebilir. Sağlıklı gebelik dışında yükselmesinin altında bulunabilecek sebepler arasında;
- Boş gebelik
- Dış gebelik
- Düşük
- Çoğul gebelik
- Bazı mide kanserleri
- Down sendromu türünde doğumsal anomali rahatsızlıkları
- Gastrit
- Pankreas kanser türleri
- Karaciğer tümörü
- Yumurtalık ve testis kanseri
- Trofoblastik tümörler
- Molar gebelik
- Gonadal tümörler bulunabilir.
Sadece kadınlarda değil erkeklerde de bazı rahatsızlıklar hormonunun yükseltebilir. Bilhassa erkeklerde testis tümörü yaşanan durumlarda hormon yükselişi görülür.
Eğer değerler beklenenden çok yüksek çıkarsa, bir ihtimal olarak doğumun ikiz ya da üçüz olma ihtimali yüksek görülebilir. Ek olarak tüketilen bazı gıdalar veya progesteron içeren bitkiler de hormon yükselmesine neden olabilir. Özellikle ıspanak, ceviz, dereotu, domates, avokado, ay çekirdeği ve bektaşi üzümü yer almaktadır.
Beta HCG Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?
Adet gecikmesinden sonra ( düzenli sikluslar ) hamilelik sürecinde döllenme sonrası 6 gün ardından kanda bu hormonunun yükselmesi normaldir. Hamilelik sürecinde istikrar ile birlikte artış yaşanması gereklidir. Belirtilen şekilde hormon değerlerinde yükseliş değil düşüş tespit edilirse, hamilelik sürecinde olumsuz durumlar olduğu düşünülebilir. Eğer gebelikte hormon yükselmek yerine düşüş gösterirse bu gebeliğin sağlıklı bir gebelik olmadığını kimyasal gebelik, düşük veya dış gebelik gibi nedenlere bağlı olabileceğini düşündürür.
Hamilelik Belirtileri
- Adet gecikmesi
- Göğüslerin hassaslaşması
- Meme uçların hassasiyet
- Mide bulantısı veya kusma
- Halsizlik ve yorgunluk
- Sırt ve bel ağrısı ile birlikte karın bölgesinde şişkinlik
- Meme uçlarının koyu bir renk alması
- Vücut sıcaklığında yükselme olması
- Aşerme
- Koku hassasiyeti
Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Gebeliğin en önemli belirtisi adet gecikmesidir. Normal adet zamanınızın üzerinden en az 10 gün geçmiş ise gebe olup olmadığınızdan şüphe edebilirsiniz. Fakat her gecikme gebelik olduğunu göstermez. Bu gecikmeyi destekleyen diğer belirtiler de varsa o zaman gebe olma ihtimaliniz daha da kuvvetlendirmektedir
Hamilelik belirtileri hakkında kısaca şöyle sıralayabiliriz
- Göğüslerde dolgunluk ve hassasiyet olması
- Bulantı ve kusmaların olması
- Sık idrara çıkma hissi olması
- Halsizlik veya bitkinlik hissedilmesi
- İlerleyen dönemde gelişen gebeliğe bağlı olarak karında büyüme görülmesi