Telefon Yol Tarifi WhatsApp

Telefon
Facebook
İnstagram
E2 Hormonu

E2 Hormonu

E2 Hormonu

Genel olarak e2 hormonunun yüksek çıkmasında, kadınlarda yumurtalık üzerinde bir sorun olduğu görülür. Bu yükselme sonucunda hamile kalmama gibi bir durum ortaya çıkabilir ve doğurganlık ilaçları işe yaramayabilir.

 

E2 Hormonu

Kadın vücudu için östrojen hormonu sonrasında en önemli ikincil hormon E2 hormonu olarak da bilinmektedir. Bu hormonun kanda düşük seviyede olması veya yüksek seviyede olması gibi durumların her biri önemli bir nokta oluşturmaktadır.

Temel olarak yumurtalıklarda üretilen bir hormon olması ile birlikte kısmen böbrek üstü bezinde veya dokuda da üretilebilir. Ayrıca E2 hormonu erkeklerde testislerde üretilebilen bir hormondur.

E2 Hormonu Nedir?

Doğurma yeteneğine sahip olan kadın için birincil cinsel ilişki hormonu olan e2, yumurtalık foliküllerinin gelişmesi sayesinde ortaya çıkar. Yani E2 hormonu temel olarak kadınlarda, kadınsal özellikler ve cinsel işlevlerden sorumlu bir hormondur. Temel görevi dışında kadın için kemik sağlığını korumak açısından önemlidir.

Kadın vücudunda gelişebilecek kadın kanser türleri, endometriozis ve fibroid gibi rahatsızlıkların tümünde E2 hormonu önemli bir katkıya sahiptir. Ancak erkeklerde ise düşük miktarlarda testislerde üretilen bu hormon, spermlerin erken etkisini yitirmesini engellemektedir.

E2 Hormonu Neden Yükselir?

Genel olarak hormonunun yüksek çıkmasında, kadınlarda yumurtalık üzerinde bir sorun olduğu görülür. Bu yükselme sonucunda hamile kalmama gibi bir durum ortaya çıkabilir ve doğurganlık ilaçları işe yaramayabilir.

Hormon yükselmesinin altındaki nedenlerden birisi olarak menopoz gösterilebilir. Farklı bir neden olarak rahim veya meme kanseri riskinin artış göstermesi göz önünde bulundurulabilir.

Erkeklerde ise bu hormonun yükselmesi sonucunda göğüs büyümesi, cinsel isteksizlik ve idrar yaparken zorlanma gibi noktalar ortaya çıkabilir.

Aslında e2 hormonu yüksekliğinin nedenleri arasında kadınlarda yumurtalık tümörleri ve erkeklerde testis tümörleri bulunması gösterilebilir.

Normal gebelik sırasında yükselebilir, karaciğer sirozu, karaciğer rahatsızlıkları, hipertiroidizm, anormal seksüel gelişme, feminizasyon sendromları, böbrek üstü bezi tümörleri, ergenlik öncesi dönem gibi noktalarda hormon yüksekliği ortaya çıkabilir.

Adetin 3. Günü E2 Kaç Olmalı?

Genellikle tüp bebek tedavisi gibi noktalarda inceleme gerçekleştirileceği zaman adet döneminin 2. ve 3. günü gibi başlangıç dönemlerinde E2 değeri 50 pg/ml gibi bir rakam oluşturmalıdır. Eğer bu günler içerisinde yapılan E2 testi sonrasında değerler 50 üzerinde çıkar ise hastada yumurta rezervinin kötü olduğu tespit edilebilir.

E2 Hormon Yüksekliği Tedavisi

Vücutta e2 üretimini gerçekleştirmek için çok önemli bir enzim oluşturan aromataz enziminin aktif seviyesinin düşürülmesi, vücuttaki hormon seviyesinde de düşme sağlayabilir. Vücutta aromataz aktivitesinin düşürülebilmesi için öncelikle vücut yağının düşürülmesi ve enzimin inhibe edilmesi yani durdurulması için selenyum, çinko ve magnezyum tüketiminin arttırılması gerekir.

Enzim aktivitesini düşürmek için havuç, ıspanak, mantar, kereviz ve üzüm gibi doğal gıdalar tüketebilir, daha düşük oranda alkol kullanabilirsiniz. Özellikle diyet programları içerisinde yüksek karbonhidrat tüketmekten sakınmak gerekir.

Tüketebileceğiniz gıdalar arasında lahana, karnabahar, brokoli, soya, yeşil yapraklı sebzeler, bakliyat yeşil çay ve susam gibi ürünler bulunabilir.

E2 Hormonu Kaç Olmalı?

Bu hormonun normal bir şekilde erkek ve kadında belirli değerler içerisinde bulunması gerekir. Buna göre kan içerisinde bulunması gereken miktarlar şu şekildedir.

  • Menopoza girmiş bir kadında adet döngüsü sırasında değerler artıp azaltmak üzere 45-400 pg/ml olarak belirlenmiştir.
  • Menopoza girmiş bir kadında ise bu değer 0-30 pg/ml olarak belirlenmiştir.
  • Bir çocuk için bu değer 0-25 pg/ml olarak tespit edilmek üzere erkeklerde ise her mililitre başına 10-50 pg/ml değer görülmesi gerekir.

Hamilelikte E2 Değeri Kaç Olmalı?

Normal dönemlerde kadın, erkek ve çocuklar için e2hormonu değerleri belirlenmiş olması dışında özellikle hamilelik döneminde bu hormonun değerleri değişiklik gösterebilir. Hamilelik döneminde bulunan bir kadın için hormon değerleri 10-35 pg/ml aralığında bulunmalıdır.

Paylaş: