Laparoskopi
Laparoskopi
Karın içerisinde oluşan farklı sağlık sorunlarının teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi için kullanılan laparoskopi yöntemi bir çeşit yarı cerrahi yöntemdir. Bu yöntem küçük bir kesi sayesinde karının içine girilmesi ve görüntüleme yapılması imkanı tanımaktadır. Birçok farklı sağlık sorunu için araştırma veya tanı koyma gibi işlemler konusunda bu yöntem kullanılır.
Laparoskopi Nedir?
Karın iç bölgesinin optik bir cihaz ile gözlenmesi işlemi laparoskopi olarak adlandırılır. Göbek kesiminde küçük bir kesi açılarak karın içine bir cihaz yerleştirilir ve bu sayede bölge içinde aydınlatma sağlanır. Ardından yumurta, tüp ve rahim kısımları incelenerek, hastalık ve problemler direkt şekilde izlenebilir. Hatta karın alt bölgesinden içeriye alınan yardımcı aletler sayesinde tedavi işlemi uygulanabilir.
Tam bir cerrahi operasyon olmasa da yarı cerrahi operasyon olarak uygulanan ve halk arasında kansız bıçaksız ameliyat olarak bilinen laparoskopi yöntemi, iç organlar ile ilgili tanı ve tedavi imkanı sağlar. Genel olarak kamera ile içeri bakma ve tedavi uygulama yöntemi için histeroskopi gibi yöntemlerle benzer bir şekilde endoskopi terimi kullanılmaktadır.
Laparoskopi Kimlere Uygulanır?
Tam olarak bir ameliyat oluşturmayan laparoskopi yöntemi bir cerrahi yöntem olarak birçok farklı kişide uygulanabilen bir yöntemdir. Özellikle pelvik inflamatuar hastalık yaşayan kişilerde, adet döneminde aşırı ağrı ve kanama yaşayan kişilerde, endometriozis hastalığı yaşayan kişilerde bu uygulama yapılabilir.
Kişide yumurtalık kistleri bulunuyorsa veya kısırlık nedeni belirlenmek isteniyorsa, yöntem uygulanabilir. Rahim dışında gelişen bir hastalık olan dış gebelik tedavisi, apandisit rahatsızlığının tedavi edilmesi, karın içi kist ya da tümör tedavilerinin yapılması ve safra kesesi alınması gibi yöntemlerde bu rahatsızlıkları yaşayan kişiler için uygulanabilir.
Bağırsağın kesilip çıkarılması, karın ve kasık ağrısı belirlenmesi, testis tedavisi, fıtık tedavisi ve mide ülseri onarımı gibi noktalarda kullanılabilir.
Kadınlarda yumurtalık tüplerinin alınması, iyileştirilmesi, gerektiğinde obezite cerrahisinde, mesane ve yumurtalık kanserinde ya da histerektomi yani rahmin alınması durumunda bu yöntem kullanılabilir.
Farklı bir nokta olarak pankreas, yumurtalık, safra kanalı, safra kesesi ve karaciğer kanseri durumlarında da kişilerde bu yöntem uygulanabilir.
Laparoskopi Ne Zaman Yapılır?
Bu uygulama genellikle karın ağrısı gibi şikayetler ile gelen hastalarda tanı konulması ve tedavi yöntemlerinin belirlenmesi için kullanılmaktadır. Özellikle cerrahi tedavi gereken hastalarda örneğin safra kesesi taşının alınması gibi durumlarda kullanılır. Bu nedenle yöntem jinekoloji, gastroenteroloji ve üroloji bölümlerinde kullanılan bir yöntemdir.
Laparoskopi İşlemi Ne Kadar Sürer?
Eğer işlem sadece tanı amaçlı olarak yapılırsa, yaklaşık yarım saat gibi bir süre içerisinde tamamlanabilir. Hastanın hazırlanması, uyutulması, uyandırılması yaklaşık 35 dakika gibi bir süre alır. Ancak hastalarda tedavi uygulaması gibi bir noktada bu yöntem kullanılacak ise örneğin bir miyom çıkarılması operasyonu için tercih edildiğinde 45 dakika sürebilir. Uygulama yapan doktorun tecrübesine bağlı şekilde rahim alınması gibi farklı operasyonlarda 2,5 saat kadar sürebilen işlemler de bulunmaktadır.
Laparoskopi İşleminin Uygulanması
Bu işlem uygulanacağı zaman birden fazla ve küçük çaplarda olan birkaç küçük kesi kullanılır. Her biri yaklaşık 1 santimetre çapında olan bu kesi noktalarından içeriye tüp şeklinde aletler yerleştirilir. Bu aletler trokar adını almaktadır.
İşlem gerçekleştirilirken sabit bir şekilde kullanılan bu boru mekanizmaları içerisinden farklı aletler ve laparoskop adı verilen kamera cihazları geçirilir. Karın içerisinde gözlem gerçekleştirebilmek için ilk aşamada karbondioksit gazı vasıtasıyla karın şişirilir. Karın boşluğundan alınan görüntüler yüksek çözünürlüklü bir video monitöründe izlenir. Operasyon sırasında cerrah, monitörden izleme vasıtasıyla net görüntüleri alır ve gerekirse cerrahi işlemleri yine bu sistem ile sürdürerek gerçekleştirir.
Bazı durumlarda elle işlem yapabilecek büyüklükte özel bir kesi noktası açılması gerekir. Bu durumda işlem el yardımı ile gerçekleştirilir. Ancak bu şekilde bir işlem uygulandığında dahi vücutta oluşan açık bölge normal bir ameliyata göre çok daha küçüktür.