Östrojen Hormonu
Östrojen Hormonu
Kadınların yumurtalıklarında salgılanan östrojen, özellikle kadınlık ve kadınsal özellikler ile ilgili önemli bir hormondur. Bu nedenle kadınlarda yetişkinliğe geçiş döneminden itibaren yeterli miktarda salgılanması gerekir.
Östrojen Hormonu Nedir, Ne İşe Yarar?
Kadınlar için bu hormon özellikle üremeye hazırlık döneminde önemlidir. Temelde bu hormon yumurtalıklardan salgılandıktan sonra rahim içine doğru yönlendirilir. Bu nedenle rahim iç zarının gebeliğe hazırlanması amacıyla gerekliliği görülen bir hormondur.
Östrojen Hormonu Neden Düşer?
Kadın metabolizması içerisinde bu hormonun sentezlenmesi ve yumurta hücrelerinin gelişim göstermesi için beyin içerisinde bulunan hipofiz ve hipotalamus bezlerinin bazı gerekli hormonları üretmesi önemlidir. Eğer vücut içerisinde bu hormonlar gerektiği kadar üretilmez ise bu gibi durumlarda yumurtalık gereken östrojen üretimini de tamamlayamaz. Bunun sonucunda da yumurtalık içerisinde aktif yumurta hücresi eksilmesi yaşandığından dolayı yumurta hücresi gelişmez ve üreme hormonu eksikliği yaşanır. Örneğin, kadınlarda menopoz durumunun ortaya çıkması veya yumurtalıkların ameliyatla alınması gibi sonuçlar hormon düşüklüğünü ortaya çıkarır.
Kadınlarda Östrojen Hormonu Eksikliği Belirtileri
Kadınlarda bu hormon eksikliğinin ilk belirtilerinden birisi adet görememe durumudur. Çünkü hormon eksikliğinde beyin gerekli uyarıyı gerçekleştirmediği için veya uyarı gerçekleşse de yumurta hücresi gelişmediği için yumurtlama gerçekleşmez ve hormon sentezlenmediği için de adet görülmez. Ayrıca bu durumda rahim iç zarında da gereken gelişme oluşmaz.
Östrojen Seviyesi Nasıl Artar?
Vücut bu hormonu salgılamayı sürdürürken, yumurta hücresi gelişmeye devam eder. Ardından adet başlaması ile beraber ilk gün itibariyle yaklaşık 2 hafta sonrasında yumurtlama gerçekleşir. Yumurtlamadan sonra korpus luteum adı verilen bir yapı sayesinde progesteron hormonu salgılanmaya başlanır. İşte bu durumda kadın metabolizması içerisinde yumurtlama olayı gerçekleşmediği zaman üreme hormunu seviyesi sürekli bir şekilde artar ve yükselme durumu ortaya çıkar.
Östrojen Hormonu Kaç Olmalı?
Aslında bu hormon 3 farklı form ile birlikte birleşim oluşur. Bu formlardan ilkini östradiol diğer ikisini ise östriol ve östron hormonları oluşturur. Bu noktada iki tane önemli hormon seviyelerinin kadınlar için takip edilmesi gerekir. Bu değerlerin belirlendiği aralıklar 4 farklı dönem olarak göz önünde bulundurulur.
- İlk dönem ergenlik öncesi olarak alınmak üzere bu dönemde östron seviyesi maksimum 29 pg/ml olmalıdır. Östradiol seviyesi ise maksimum 20 pg/ml olmalıdır.
- Erişkinlik döneminde ise östron seviyesi 10-200 pg/ml ve östradiol maksimum 350 pg/ml olmalıdır.
- Menopoz öncesi dönemde östron 17-200 pg/ml ve östradiol 15-350 pg/ml olmalıdır.
- Menopoz sonrası östron 7-40 pg/ml ve östradiol seviyesi 10 pg/ml altında olmalıdır.
Östrojen Hormonu Düşüklüğü Tedavisi
Eğer vücutta bu hormonların düşüklüğü gibi bir durum bulunuyorsa, öncelikle bu durumun ortadan kaldırılması gerekir. Ancak öncesinde ise düşüklüğe neden olan durumların ortadan kaldırılması önemlidir. Rahatsızlık genellikle yumurtalık yetmezliği gibi bir durumdan kaynaklandığı için dışarıdan hormon desteği verilerek tedavi sağlanabilir.
Kadınları Yöneten 3 Hormon: Östrojen, Testosteron, Progesteron
Normal koşullarda kadın metabolizması üzerinde çok önemli etkileri bulunan üç hormon yer alır. Bu üç farklı hormon özellikle 28 gün gibi bir süre alan adet kanaması döngüsü içerisinde çok önemli bir yere sahiptir. Bu 4 haftalık süre içerisinde östrojen, testosteron ve progesteron psikoloji, enerji, romantizm veya sosyal hayat gibi her konuda etki gösterir.
İlk hafta içerisinde östron salgılanması sayesinde 7 gün süre boyunca yavaşça hormon artışı ile birlikte ağrılı ve yorgun durumdan çıkılarak daha enerjik bir durum elde edilir. Bilimsel bir yaklaşım ile birlikte iştah kontrol altına alınır, uyku düzeni geri gelir ve gündelik hayat daha rahat bir hale gelmeye başlar.
2 hafta içerisinde testosteron salgılanması ile birlikte özgüven yükselerek, daha kuvvetli bir hafıza ortaya çıkar ve cinsel yaklaşımlar daha rahat bir psikolojiye kavuşur.
3 hafta içerisinde progesteron salgılanması ile hamilelik durumunda anne rahminin hazırlanmasına yardımcı olur. Bu dönem içerisinde daha yorgun, uykulu ve çekingen bir durum ortaya çıkar.
Son hafta içerisinde hormon seviyeleri düşer, vücut su toplar, baş ağrısı ve hazımsızlık gibi belirtiler ortaya çıkar. Uykusuzluk yaşanabilir, hormon dengesizlikleri ile birlikte bazı sorunlar ön plana çıkabilir.